Rewolucja w świecie przekąsek? Sukces chemików z PŁ

04-07-2025

Zaczęło się od pomysłu, który miał po prostu rozwiązać problem. Skończyło się... wygraną w prestiżowym ogólnopolskim konkursie i szansą na milionowe finansowanie. Zespół FitFormFunctiOn z udziałem naukowców z Politechniki Łódzkiej stworzył coś więcej niż tylko przekąskę – zaprojektował produkt, który może zmienić rynek funkcjonalnej żywności.

 

 

Challenge Labs 2025, organizowany przez EIT Food – Europejski Instytut Innowacji i Technologii oraz partnera merytorycznego – Generator Pomysłów, to konkurs łączący naukę, innowacje i przedsiębiorczość. Zakwalifikowano do niego 50 wyselekcjonowanych osób z całej Polski. Wśród nich byli: mgr inż. Karol Tutek, doktorant w Instytucie Technologii Polimerów i Barwników PŁ oraz dr inż. Karolina Miedzińska, absolwentka tego samego instytutu, obecnie związana z marketingiem.

Mężczyzna i cztery kobiety trzymają czek z napisem Challenge Labs 2025, 3000 euro.  Stoją na tle rollupu z napisem Wygeneruj z nami pomysł. Generator pomysłów. Od lewej: mgr inż. Karol Tutek, dr inż. Magdalena Rychlicka, dr inż. Karolina Miedzińska, Jełyzaweta Łazebnik, mgr Natalia Pietrzkowska

foto: arch. konkursu

Produkt, który zachwycił jury

Chemicy z PŁ wspólnie z pozostałymi członkami interdyscyplinarnego zespołu opracowali Probiotic Protein Balls – nowoczesną, wytrawną przekąskę białkową dla osób aktywnych fizycznie. Brzmi jak kolejny batonik proteinowy? Nic z tych rzeczy.

Czym wyróżnia się ich produkt?

  • 100% roślinnego białka – z pełnym profilem aminokwasowym, czyli takim, który zawiera wszystkie składniki potrzebne organizmowi do budowy mięśni, regeneracji i naprawy tkanek – tak jak białko z mięsa.
  • wspiera mikrobiom – dzięki obecności składników postbiotycznych, czyli związków biologicznie aktywnych, które powstają w wyniku działania „dobrych” bakterii na składniki pożywienia lub środowisko jelitowe.
  • Niskokaloryczny – tylko 250 kcal w 100 g (dla porównania: chipsy mają 500).
  • Wegański, bezglutenowy, bez sztucznych dodatków.
  • Przyjazne środowisku opakowanie – biodegradowalne i stworzone z surowców odnawialnych.

Forma? Małe, chrupiące kuleczki przypominające orzeszki. Smak? Na tyle dobry, że zachwycił jurorów, mentorów i inwestorów.

Od pomysłu do potencjalnego wdrożenia w 11 dni

Zespół pracował intensywnie – trzy razy w tygodniu po trzy godziny. Efekt dwutygodniowej pracy? Prototyp produktu, gotowy model biznesowy, analiza kosztów, plan wejścia na rynek. Jurorzy byli pod wrażeniem: nagrodzili projekt 3 000 euro i... otworzyli drzwi do dalszego rozwoju.

„To ja zaproponowałem bazowy skład prototypu, który dalej optymalizowaliśmy w zespole – mówi Karol Tutek. – Wcześniej, w ramach pracy naukowej realizowanej podczas studiów magisterskich i doktoranckich pod kierunkach dr hab. inż. Anny Masek, prof. PŁ zajmowałem się jedną z roślin, która w swoim składzie zawierała to specyficzne białko. Dodatkowo, wiedza zdobyta podczas badań w Instytucie Technologii Polimerów i Barwników na Wydziale Chemicznym PŁ oraz doświadczenie wynikające ze współpracy z przemysłem pozwoliły mi również zaproponować przyjazne dla środowiska opakowanie dla naszych wysokobiałkowych słonych przekąsek. Dzięki temu miałem zarówno merytoryczne przygotowanie, jak i inspirację do wykorzystania tej wiedzy w produkcie zaproponowanym przez nasz zespół w konkursie Challenge Labs 2025. Na podstawie przeprowadzonej wstępnej analizy konkurencji i przeglądu patentów, możemy powiedzieć, że jest to pierwsza na świecie propozycja wykorzystania tego rodzaju białka w takim produkcie.

Zespół otrzymał także propozycję współpracy z EIT Accelerator – jednostką, która może pomóc uzyskać finansowanie na wdrożenie produktu.

Choć Karol Tutek specjalizuje się w polimerach, a nie w żywności, jego wiedza o opakowaniach okazała się kluczowa. Jego zdaniem, o sile zespołu zdecydowało połączenie nauki, technologii i marketingu.

Projekt zrodził się z analizy potrzeb konsumenckich – tzw. „protopersony”. Ich „klient idealny” – Jakub, aktywny trzydziestolatek z przeciętnego miasta – skarżył się na brak zdrowych i sycących przekąsek.

Karol Tutek podkreśla: „Zależało nam również na tym, aby pomysł opierał się na prostej technologii wdrożenia, a gotowy produkt był dostępny cenowo dla szerokiego grona odbiorców. Na podstawie wstępnych analiz biznesowych i kalkulacji finansowych oszacowaliśmy, że 100-gramowa paczka naszej słonej, wysokobiałkowej przekąski może kosztować na sklepowej półce około 9 zł. To atrakcyjna alternatywa i poważna konkurencja dla popularnych, ale mniej zdrowych przekąsek, takich jak chipsy, paluszki czy krakersy.”

Przyszłość?

„Największą nagrodą nie są pieniądze, tylko zdobyte doświadczenie, inspiracje, kontakty i możliwość dalszej pracy nad wdrożeniem produktu na rynek i zbudowania potencjalnego biznesu To nowe wyzwania, ale i ogromna szansa” – podsumowuje Karol Tutek.

Mamy nadzieję, że innowacyjne kulki proteinowe opracowane przez zespół FitFormFunctiOn zagoszczą na półkach sklepowych oraz staną się zdrowszą, smaczną i tanią alternatywą dla popularnych słonych przekąsek.

Skład zespołu

(alfabetycznie)

  • Jełyzaweta Łazebnik - kierownik ds. kontrolingu w prywatnej firmie
  • dr inż. Karolina Miedzińska (absolwentka PŁ, nauki chemiczne ) – obecnie ekspertka od marketingu i sprzedaży w prywatnej firmie
  • mgr Natalia Pietrzkowska – biolog medyczny, członkini European Renal Association (ERA)
  • dr inż. Magdalena Rychlicka (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) – specjalistka od biotechnologii
  • dr hab. Ewa Surówka  - biolog roślin, Instytut Fizjologii Roślin imienia Franciszka Górskiego Polskiej Akademii Nauk
  • mgr inż. Karol Tutek - doktorant IV roku IDS na PŁ